La primera prova de la matèria fosca

El telescopi espacial Hubble ha enviat la imatge d’un anell fantasmal entorn d’un grum de galĂ xies, que els astrònoms han descrit com la primera prova de l’existència de la matèria fosca.

El grum galĂ ctic captat pel telescopi que orbita des de 1990 a les vores exteriors de l’atmosfera terrestre, a quasi 600 quilòmetres sobre el nivell del mar, es troba a 5.000 milions d’anys llum de la Terra.

«Encara que s’ha trobat la matèria invisible abans en altres conjunts de galĂ xies, mai se l’havia detectat tan separada del gas calent i de les galĂ xies que formen el conjunt», ha comentat Myungkook James Jee, de la Universitat Johns Hopkins de Baltimore (Maryland, EE.UU.).

La matèria fosca, segons creuen els cientĂ­fics, compon la major part de la massa que exerceix gravetat a l’Univers, mentre que nomĂ©s el 10 per cent d’aquesta pot ser detectada pels sentits humans.

Els cientĂ­fics sostenen que si no existĂ­s la matèria fosca les galĂ xies com la Via LĂ ctia, en la qual es troba la Terra, s’haurien dispersat per falta de massa gravitacional.

«Aquesta és la primera vegada que hem detectat la matèria fosca com una estructura única diferent del gas i les galàxies en el conjunt» identificat com ZwCi0024+1652, va assenyalar Jee.

Però Richard Massey, de l’Institut de Tecnologia de Califòrnia, amb seu a Pasadena, va expressar un cert escepticisme sobre el descobriment i va recordar que «aquest mateix grup de galĂ xies s’ha esmentat en altres notĂ­cies molt difoses».

«Necessitem una confirmaciĂł, mĂ©s observacions», va afegir Massey. «I, lamentablement, aquestes imatges es van prendre just poc abans que es fes malbĂ© la cĂ mera del Hubble que les va prendre». L’agència nord-americana NASA ha posat en Internet algunes imatges compostes que mostren un grum de galĂ xies, embolicat en un nĂşvol de gasos, entorn del qual s’estĂ©n un anell fosc d’uns 2,6 milions d’anys llum de diĂ metre.

MĂ©s enllĂ  d’aquest anell, de suposada matèria fosca, continua la lluminositat d’aqueixa regiĂł de l’espai. «L’observaciĂł d’una estructura de matèria fosca que no estĂ  marcada per galĂ xies i gas calent ens permet l’estudi de com el seu comportament Ă©s diferent del de la matèria normal», va comentar Jee.

Durant l’anĂ lisi de matèria fosca de les imatges enviades pel Hubble, els astrònoms van notar una ona semblant a les onades que causa en un estany la caiguda d’una pedra a l’aigua.

L’observaciĂł de la matèria fosca Ă©s difĂ­cil perquè no emet ni reflecteix llum, i els astrònoms nomĂ©s poden detectar la seva influència per la manera en què la seva força de gravetat afecta la llum.

Per a trobar-la, estudien la forma en què la llum de les galĂ xies molt distants Ă©s distorsionada i difuminada en arcs i bandes per la gravetat de la matèria fosca d’una galĂ xia mĂ©s pròxima.

Aquesta matèria està composta per àtoms molt diferents dels que componen la matèria normal de les estrelles i galàxies.

Els cientĂ­fics creuen que l’encreuament a travĂ©s de la matèria invisible passaria inadvertit per als humans, però que no succeeix el mateix en la col·lisiĂł de dues Ă rees de massa fosca.

Comments are closed.


Bad Behavior has blocked 391 access attempts in the last 7 days.